آموزش هوش مصنوعی

انواع پروتکل های امنیت شبکه + نحوه کارکرد

پروتوکلهای امن
عمومی خبری

انواع پروتکل های امنیت شبکه + نحوه کارکرد

شبکه جهانی اینترنت روزبه‌روز گسترده‌تر می‌شود و نقاط بیشتری از جهان را به هم وصل کرده می‌کند. به‌طوری‌که امروزه بسیاری از امور روزمره زندگی بدون اینترنت ممکن نخواهد بود. در ابتدا شبکه با هدف انتقال سریع اطلاعات طراحی و ساخته شد. اما برخی افراد اقدام به نفوذ به شبکه و دسترسی به اطلاعات دیگران کردند. این مسئله باعث شد به فکر امنیت شبکه و ایجاد بستری امن در فضای اینترنت بیفتند. به همین دلیل انتقال سریع اطلاعات در بستری امن هدف اصلی شبکه شد. در همین راستا پروتکل‌های امنیت شبکه طراحی شدند. البته با توجه به این نکته که با حفظ ایمنی اطلاعات، سرعت انتقال را کند نکنند.

ایمنی شبکه یکی از شاخه‌های اساسی امنیت سایبری است و پروتکل های امنیت شبکه نقش مهمی در آن دارند. شبکه رایانه‌ای به دلیل نیازهای سطح بالایی که دارد و به دلیل اینکه اینترنت با سرعت بالایی در حال پیشرفت است، سریع‌تر رشد می‌کند و همراه با آن جرایم اینترنتی در شبکه‌ها نیز در حال افزایش است؛ بنابراین شناخت پروتکل‌های حاکم بر جریان داده در یک شبکه ضروری است. در مباحث ایمنی شبکه قبل از اینکه به نرم‌افزارهای امنیتی ورود کنیم، باید با مفاهیم آن آشنا شویم. در این مقاله با خدمات امنیت شبکه و برجسته‌ترین پروتکل‌های ایمن و کاربردهای آن‌ها آشنا خواهید شد.

پروتکل های امنیت شبکه به چه معناست؟

پروتکل‌های امنیت شبکه به پروتکل‌هایی گفته می‌شود که امنیت و یکپارچگی داده‌ها را هنگام انتقال آن از طریق اتصال شبکه تضمین می‌کنند. این پروتکل‌ها روش ایمن‌سازی داده‌های شبکه را از هرگونه تلاش خراب‌کاران برای بررسی یا استخراج محتویات داده‌ها تعریف می‌کنند.

پروتکل‌های ایمنی شبکه در درجه اول برای جلوگیری از دسترسی هر کاربر، برنامه، سرویس یا دستگاه غیرمجاز به داده‌های شبکه طراحی شده‌اند. تقریباً برای همه انواع داده‌ها صرف‌نظر از نوع شبکه اعمال می‌شود.

به‌طورکلی رمزنگاری و تکنیک‌های رمزگذاری برای ایمن‌سازی داده‌ها توسط این پروتکل‌ها پیاده‌سازی می‌شوند. به‌طوری‌که رمزگشایی آن‌ها فقط با الگوریتم ویژه، کلید منطقی، فرمول ریاضی و یا ترکیبی از همه این‌ها امکان‌پذیر است.

انواع پروتکل های امنیت شبکه

انواع پروتکل های امنیت شبکه

 

گفتیم برای رسیدن به هدف اصلی طراحی شبکه‌، انتقال سریع اطلاعات در بستری امن، قراردادهایی ایجاد شدند. طبق این قراردادها علاوه بر حفظ ایمنی، نباید سرعت ارسال و دریافت داده‌ها کند شود؛ بنابراین خدمات امنیت شبکه باید به شیوه‌ای طراحی می‌شدند که در آن‌ها سرعت و امنیت هر دو مهم باشند. به همین دلیل تکنیک‌های کدگذاری و رمزگذاری برای انتقال داده‌ها ایجاد شدند.

انواع مختلفی از پروتکل‌ها مانند پروتکل‌های مسیریابی، پروتکل‌های انتقال ایمیل، پروتکل‌های ارتباط از راه دور و … وجود دارد. پروتکل‌های امنیتی شبکه یکی از این دسته‌ها هستند که اطمینان حاصل می‌کنند امنیت و یکپارچگی داده‌ها از طریق شبکه حفظ می‌شود. روش‌ها، تکنیک‌ها و فرایندهای مختلفی در این پروتکل‌ها دخیل هستند تا داده‌های شبکه را از هرگونه تلاش برای نفوذ، بررسی یا استخراج محتوای داده‌ها ایمن سازند. در این مقاله می‌خواهیم با چند پروتکل معروف امنیتی بیشتر آشنا شویم:

  • امنیت شبکه با پروتکل IPSec 

پروتکل IPSec توسط گروه کاری IETF IPSec طبقه‌بندی می‌شود. IPSec احراز هویت داده‌ها، یکپارچگی و حریم خصوصی بین دو نهاد را انجام می‌دهد. مدیریت دستی یا پویای کلیدهای رمزنگاری به کمک پروتکل مدیریت کلید IKE انجام می‌شود.

  • امنیت شبکه با پروتکل HTTPS

پروتکل HTTP مخفف عبارت Hypertext Transfer Protocol است که اطلاعات را در شبکه منتقل می‌کند. زمانی که آدرس اینترنتی وب‌سایتی (URL) را در نوار آدرس مرورگر وارد می‌کنید، HTTP پیام شما را به سرور وبِ موردنظر می‌فرستد. سپس سرور پاسخ این درخواست شما را می‌دهد و نتیجه بر صفحه مرورگر شما نمایش داده می‌شود. HTTP قادر نیست ایمنی بالایی در این نقل‌وانتقال ایجاد کند. ازاین‌رو خرابکاران به‌راحتی می‌توانند عملیات نفوذ را انجام دهند و به اطلاعات محرمانه شما دسترسی پیدا کنند. به همین دلیل از HTTPS به‌جای HTTP استفاده شد.

حتماً تا به ‌حال بارها آدرس وب‌سایت‌های مختلفی را در نوار آدرس مرورگر خود وارد کرده‌اید و کلمه HTTPS را دیده‌اید. پروتکل HTTPS که مخفف عبارت Secure Hypertext Transfer Protocol  است، به معنی پروتکل انتقال ایمن فرامتن است. اگر دقت کرده باشید در کنار آدرس وب‌سایت‌هایی که از این پروتکل استفاده می‌کنند، آیکون قفل قرار دارد. این علامت یکی از نمادهای امنیت در شبکه است.

وب‌سایتی که از این پروتکل استفاده می‌کند از امنیت بالایی برای انتقال اطلاعات بهره می‌برد. پروتکل  HTTPS ارتباط ایمن و مطمئنی را در بستر اینترنت برای وب‌سایت‌های مختلف برقرار می‌کند. تمام وب‌سایت‌های مهم که درگاه پرداخت بانکی دارند و تراکنش‌های بانکی انجام می‌دهند با خدمات امنیت شبکه این پروتکل ایمن شده‎‌اند.

بدون این پروتکل اطلاعات بدون رمزگذاری منتقل می‌شود و نفوذ توسط خراب‌کاران به‌راحتی امکان‌پذیر است. به همین دلیل می‌توانند به اطلاعات محرمانه شما از جمله ایمیل، اطلاعات حساب بانکی و … دسترسی پیدا کنند و از آن‌ها سوء‌استفاده کنند.

پروتکل HTTPS امنیت لازم را برای انتقال داده‌ها برقرار می‌کند. اما مثل همه روش‌های ایمنی کامل نیست. برای برقراری بستری امن لازم است یک‌لایه امنیتی بین مرورگر و وب ایجاد کنید. برای این کار از پروتکل SSL استفاده می‌شود.

  • امنیت شبکه با پروتکل SSL

SSL پروتکل استاندارد وب مخفف Socket Secure Layer به معنی لایه سوکت امن است. SSL برای کدگذاری اطلاعات در بستر وب کاربرد دارد. همان‌طور که گفتیم برای استفاده از HTTPS باید از لایه امنیتی بین مرورگر و وب استفاده کرد تا ایمنی داده‌های کاربران حفظ شود و خرا‌ب‌کاران آن‌ها را به سرقت نبرند. گواهی‌نامه SSL این وظیفه را برعهده می‌گیرد.

گواهی SSL روی وب سرور نصب می‌شود و پروتکل HTTPS را فعال کرده، اتصالی امن بین وب سرور و مرورگر برقرار می‌کند. برای وب‌سایت‌هایی که درگاه پرداخت دارند و تراکنش مالی انجام می‌دهند، گواهی SSL ضروری است. فروشگاه‌های اینترنتی، وب‌سایت‌های بانکی، کارگزاری‌ها و حتی شبکه‌های اجتماعی شامل این مورد می‌شوند.

بعد از نصب گواهی SSL روی وب سرور، HTTP به HTTPS تغییر پیدا می‌کند. از این ‌پس وقتی آدرس اینترنتی وب‌سایتی را وارد می‌کنید، کلمه HTTPS کنار آدرس وب‌سایت نمایان می‌شود. آیکون قفل نیز نشانگر اتصال امن است. در بعضی مرورگرها آدرس وب‌سایت به رنگ سبز درمی‌آید.

برای کاربران خرید از چنین وب‌سایت‌های قابل‌اعتمادتر است و رغبت بیشتری برای خرید دارند. خراب‌کاران به‌راحتی امکان نفوذ به چنین درگاه‌هایی را ندارند و اطلاعات خریداران هنگام خرید حفظ می‌شود.

  • امنیت شبکه با پروتکل SSH

پروتکل SSH مخفف Secure Shell در سال 1995 اختراع شد. SSH یک پروتکل امنیتی شبکه رمزنگاری است که برای ایمن‌سازی ارتباطات داده از طریق شبکه استفاده می‌شود. SSH به خط فرمان اجازه می‌دهد تا از راه دور برای اجرای وظایف خاص خود وارد سیستم شود. ویژگی‌های مختلف FTP در SSH گنجانیده شده است. SSH-1 و SSH-2 جزو جدیدترین SSH در نوع خود هستند.

  • امنیت شبکه با پروتکل SFTP

از پروتکل SFTP، مخفف Secure File Transfer Protocol به معنی انتقال امن فایل، برای انتقال فایل‌های حجیم در بستر وب استفاده می‌شود. SFTP جایگزین امنی برای FTP به‌حساب می‌آید. انتقال اطلاعات توسط FTP بدون رمزنگاری بود و امکان نفوذ خراب‌کاران را افزایش می‌داد. اما با ورود SFTP به دنیای امنیت این انتقال ایمن شد.

SFTP بر روی پروتکل SSH به‌عنوان یک زیر سیستم اجرا می‌شود. این پروتکل از چندین عملیات هم‌زمان پشتیبانی می‌کند. هر عملیات با یک شماره منحصربه‌فرد توسط مشتری مشخص می‌شود و پاسخ سرورها حاوی همان شماره شناسایی است. سرور ممکن است درخواست‌ها را به‌صورت غیرهم‌زمان پردازش کند یا پاسخ‌های خارج از سفارش را بازگرداند. کلاینت‌‌های انتقال فایل اغلب چندین درخواست را قبل از توقف ارسال می‌کنند تا منتظر پاسخ باشند.

  • امنیت شبکه با پروتکل Kerberos

وظیفه پروتکل Kerberos اعتبارسنجی شبکه دیگری است که برای تأیید اعتبار بین برنامه‌های سرویس‌دهنده/سرویس‌گیرنده (client-server) با کمک رمزنگاری کلید مخفی درنظر‌گرفته شده است. پروتکل اعتبارسنجی شبکه Kerberos، تمام خدمات و محل کار آن با یک شبکه ناامن مطابقت دارد و امنیت و مسئولیت‌پذیری آن را بیشتر می‌کند.

انواع پروتکل های امنیت شبکه

انواع پروتکل های امنیت شبکه

 

چرا باید شبکه را ایمن کنیم؟

خراب‌کاران اینترنتی می‌توانند زیرساخت‌های فناوری اطلاعات سازمان‌های کوچک و بزرگ را مورد هدف قرار دهند و تجارت شما را در معرض خسارت‌های بسیاری قرار دهند. آیا حفاظت امنیتی شبکه شما برای دفاع در برابر این تهدیدها کافی است؟ درک نقاط ضعف شبکه و سیستم‌های شما برای حملات خراب‌کارانه پیچیده است و برای حفظ یک شبکه قوی و ایمن به منابع اختصاصی نیاز دارد.

در ادامه ی پروتکل های امنیت شبکه خدمات امنیت شبکه یک راه‌حل جامع ارائه می‌دهد که از شبکه‌ها در برابر این تهدیدات محافظت می‌کند و تهدیدات را قبل از وقوع تخلف شناسایی می‌کند. امنیت شبکه کمک می‌کند:

  • قبل از به خطر افتادن سیستم‌های خود، برای شناسایی خطر اقدام کنید.
  • اختلالات احتمالی ناشی از نقض امنیت را کاهش دهید.
  • از قرار گرفتن در معرض خسارت‌های پرهزینه جلوگیری کنید.

امنیت شبکه چگونه کار می‌کند؟

امنیت شبکه چندین لایه دفاعی را در شبکه ترکیب می‌کند. هر لایه امنیتی شبکه سیاست‌ها و کنترل‌هایی را اجرا می‌کند. تنها کاربران مجاز به منابع شبکه دسترسی پیدا می‌کنند. به این ترتیب از سوءاستفاده‌ها و تهدیدهای مهاجمان و خراب‌کاران جلوگیری می‌کنند.

ایمنی شبکه هرگونه فعالیتی است که برای محافظت از قابلیت استفاده و یکپارچگی شبکه و داده‌های شما طراحی شده است.

این فعالیت‌ها شامل دو بخش سخت‌افزاری و نرم‌افزاری است:

  • انواع تهدیدات را هدف قرار می‌دهد.
  • از ورود یا گسترش آن‌ها در شبکه شما جلوگیری می‌کند.
  • خدمات امنیت شبکه میزان دسترسی به شبکه را مدیریت می‌کند.

چگونه از خدمات امنیت شبکه بهره‌مند شویم؟

در دنیای امروز سبک زندگی، کار، بازی و یادگیری تغییر کرده است. همه چیز از طریق اینترنت به هم متصل است. دسترسی همه به شبکه سراسری وب به همان اندازه که مفید است، آسیب‌پذیر نیز هست. از ویروس‌ها گرفته تا اسب‌های تروا و حملات سایبری می‌تواند آن‌قدر مخرب باشد که شبکه یک سازمان را ویران و حتی متوقف کند.

هر سازمانی که می‌خواهد خدماتی را که مشتریان و کارمندان درخواست می‌کنند ارائه دهد، باید از شبکه خود در برابر حملات محافظت کند. ایمنی شبکه به شما کمک می‌کند از اطلاعات اختصاصی در برابر این حملات محافظت کنید. در واقع از اعتبار شما محافظت می‌کند.

سرویس‌های امنیتی شبکه باید به‌گونه‌ای طراحی شوند که ابزارها و بهترین روش‌ها را برای پیش‌بینی، نظارت و جلوگیری از هرگونه دسترسی غیرمجاز، خراب‌کارانه و سرقت داده‌ها فراهم کنند.

ما با پیشرفته‌ترین خدمات امنیت شبکه از تجارت شما محافظت می‌کنیم. تهدیدات امنیتی شبکه امروز به سطوح بی‌سابقه‌ای رسیده است. آیا تجارت شما به‌درستی ایمن شده است؟

ما در برنامه‌ریزی، پیاده‌سازی اکتیو شبکه و پسیو شبکه، نظارت و مدیریت اطلاعات و راه‌حل‌های امنیتی شبکه متناسب با نیازهای تجاری شما تخصص کامل داریم. امنیت چیزی نیست که بتوانید آن را یک‌بار تنظیم کنید و کنار بگذارید. خدمات شبکه فقط یک سری اتصالات نیست که شما آن‌ها را به هم متصل کرده باشید. رویکرد محکم و فعال ما در قبال ایمنی مداوم مشاغل شما به این معنی است که می‌توانید در پناهگاه زره‌پوش یک زیرساخت امنیتی که به‌خوبی طراحی شده است آرام باشید.

با استفاده از یک استراتژی جامع امنیت شبکه که بهره‌وری را افزایش می‌دهد، از اطلاعات‌تان محافظت کنید و دیگر نگران تهدید احتمالی بعدی نباشید.

نتیجه‌گیری

در پایان پروتکل های امنیت شبکه در دنیای امروز هر کسب‌وکاری در بستر وب فعالیت دارد. اطلاعات شخصی و محرمانه افراد که در حساب کاربری، ایمیل و … قرار دارد، جایگاه ویژه امنیت را بیشتر از گذشته نشان می‌دهد. برای اینکه حضور در شبکه جهانی وب با مشکلات جبران‌ناپذیری همراه نباشد، باید از ایمنی اطلاعات خود مطمئن شوید. خرابکارانی به دنبال سوءاستفاده از این داده‌ها هستند و در تلاش‌اند راهی برای نفوذ، دسترسی و استخراج آن پیدا کنند. برای جلوگیری از حملات سایبری و خراب‌کاری این افراد استفاده از ابزارهای ایمنی شبکه ضروری است. پروتکل‌های امنیتی شبکه بستری امن برای انتقال داده‌ها و اطلاعات ایجاد کرده است. این پروتکل‌ها به‌طوری طراحی و پیاده‌سازی شده‌اند که سرعت انتقال داده را کند نکنند. پروتکل HTTPS اطلاعات را به‌صورت رمزگذاری در شبکه منتقل می‌کند. SSL یک‌لایه امنیتی بین مرورگر و وب ایجاد می‌کند. SFTP برای انتقال فایل‌های بزرگ در وب کاربرد دارد. داده‌ها توسط الگوریتم رمزگشایی می‌شوند؛ بنابراین خدمات امنیت شبکه روشی مطمئن برای ایجاد بستری ایمن در دنیای اینترنت است.

به عنوان یک متخصص امنیت، دانستن این پروتکل‌ها و استفاده از آن‌ها ضروری است. در مواقعی که صفحه‌ای از وب مانند درگاه پرداخت بانکی را باز می‌کنید، یکی از نشانه‌هایی که آن صفحه هرزنامه نیست مشاهده HTTPS یا SSL است. اگر صفحه بدون HTTPS یا SSL باز شود، می‌توانید بفهمید که هرزنامه یا غیرمجاز است و کسی در تلاش است حمله فیشینگ انجام دهد. ممکن است بخواهند با کاهش رتبه حمله HTTP، شبکه داخلی را به خطر بیندازد؛ بنابراین دانستن این موضوعات منجر به حفاظت شما می‌شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آینده هوش مصنوعی
عمومی خبری
هوش مصنوعی و برنامه‌نویسی: جاده‌ای به سوی آینده

— ## هوش مصنوعی و برنامه‌نویسی: جاده‌ای به سوی آینده ### مقدمه هوش مصنوعی (AI) یکی از شاخه‌های علم کامپیوتر است که به ساخت ماشین‌هایی پرداخته می‌شود که می‌توانند به‌طور هوشمند عمل کنند. از طرف دیگر، برنامه‌نویسی فرآیند خلق نرم‌افزارها و برنامه‌هاست که توسط انسان‌ها طراحی و کدنویسی می‌شوند. ترکیب …

هوش
عمومی خبری
آموزش و هوش مصنوعی: تحولی نوین در یادگیری

مطمئناً! در ادامه یک مقاله مختصر در مورد آموزش و هوش مصنوعی برایتان آمده است: — ## آموزش و هوش مصنوعی: تحولی نوین در یادگیری ### مقدمه هوش مصنوعی (AI) یکی از مهم‌ترین فناوری‌های نوین است که در حال تغییر و تحول در بسیاری از جنبه‌های زندگی انسان‌هاست. یکی از …

محصولات تراست
عمومی خبری
لیست 11 تا از بهترین محصولات تراست از نگاه مشتریان

بهترین محصولات تراست را می شناسید؟  میدانستید یکی از بهترین برند های تولید شده در کشوره؟ می دانید تمامی محصولات تاییدیه دانشگاه لوزان سوئیس رو داره؟ ا